GEÇİCİ KORUMA KAPSAMINDAKİ SURİYELİLERİN TÜRKÇE DİL ÖĞRENİMİNE VE MESLEKÎ EĞİTİME ERİŞİMİNİN ARTTIRILMASI PROJESİ

22 Mayıs 2019 11:32

Toplantıya Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, UNHCR Türkiye Yardımcısı Temsilcisi Jean-Marie Garelli katıldı.  
 
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç projenin açılış toplantısında yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye'nin dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke olduğunu belirterek "Ülkemiz, gerçekleştirdiği resmi insani yardımlarla Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin ardından dünyanın 3. en büyük donör ülkesi konumundadır. Bunun yanında, Türkiye resmi insani yardımının milli gelire oranı dikkate alındığında ise dünyanın 'en cömert' ülkesidir." diye konuştu. 
 
Denemeç, "Eğitim sayesinde ülkemize sığınan tüm göçmenlere geleceğe dair bir hayal vermiş oluruz ve bu hayallere tutunarak kazanacakları beceriler ile sadece yaşadıkları topluma değil, dünyaya faydalı bireyler olmalarını sağlayabiliriz" dedi. 
 
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals da Türkiye'nin uluslararası toplumun gururu olduğunu belirterek, hem kaynakları sevk ederek, hem de kapsayıcı düzenlemeler uygulayarak saygı duyulacak bir cömertlik gösterdiğini ifade etti. 
 
UNHCR Türkiye Yardımcı Temsilcisi Jean-Marie Garelli ise dil öğrenimi ve mesleki eğitim programlarının sosyal uyumun sağlanması ve mültecilerin geçim kaynaklarına erişimini desteklemeye yönelik çabalar için önemini vurguladı. 
 
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül konuşmasında, projeyle 7 bin'i aşkın yetişkine Türkçe, bin'i aşkın yetişkine meslekî kurslar verilerek  istihdama yönelik adım atmalarının sağlanacağını dile getirdi. 
 
Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen proje Ankara, Bursa, Kayseri ve Konya'da bulunan 8 halk eğitimi merkezinde yürütülecek. 30 ay sürecek olan proje kapsamında düzenlenen meslekî eğitimler katılımcılara, ayakkabı ve tekstil üretimi, aşçılık, otelcilik hizmetleri ve bilgisayar destekli üretim gibi iş alanlarına yönelik meslekî beceri edinme şansı verecek.